Przepisy

Kategorie
Przepisy Warto wiedzieć

Miód – kosmetyczne zastosowanie dla diabetyków

Autor: Natalia Mrozek, 3 grudnia 2021 r.

Niewątpliwie miód jest jednym z najpopularniejszych naturalnych produktów spożywczych. Niestety, nie wszyscy mogą korzystać z jego dobroczynnych właściwości. W gronie osób, które nie powinny spożywać miodu, są diabetycy oraz osoby zmagające się z insulino opornością. Warto wiedzieć, że ten produkt od pszczół znajduje również zastosowania poza przemysłem spożywczym. W artykule prezentujemy sposoby na wykorzystanie miodu w pielęgnacji skóry oraz włosów.

Miód – dlaczego nie może być spożywany przez diabetyków?

Miód to bogate źródło substancji odżywczych, które pozytywnie wpływają zwłaszcza na odporność organizmu. Pomimo że w jego składzie znajdziemy m.in. witaminy i mikroelementy, to dominującym składnikiem są cukry proste: glukoza i fruktoza. Oznacza to, że około 75% zawartości miodu znacząco wpływa na wahania poziomu glikemii.

Kategorie
Bez kategorii Przepisy

Fenomenalna moc kiszonek potwierdzona naukowo!

Naukowcy z Uniwersytetu Stanforda udowodnili naukowo, że w naszym codziennym jadłospisie nie powinno brakować pokarmów, które podlegają procesom fermentacji – powinniśmy jeść dużo kiszonek (1).

Najnowsze wyniki badań wskazują, że już po 10 tygodniach diety bogatej w kiszonki zmienia się mikro biom, wyraźnie wzmacnia się nasz układ odporności, a na dodatek spada stężenie prozapalnych interleukin, które wiązane są m.in. z cukrzycą typu 2 i chronicznym stresem.

Jaki wpływ na zdrowie mają kiszone produkty? Nowe odkrycie mikrobiologów

Kategorie
Przepisy Warto wiedzieć

Plan żywieniowy DASH RODZINA

„Właściwe odżywianie będzie medycyną jutra” Linus Pauling, laureat Nagrody Nobla.

W naszych dziejach nigdy nie było tak wielu chorób występujących na tle nieodpowiedniego żywienia, jak obecnie. Nadmiar żywności, szczególnie tej wysokoprzetworzonej oraz nieodpowiedni dobór, łącznie nieuchronnie prowadzą do chorób cywilizacyjnych tj. cukrzyca, otyłość, choroby układu krążenia.

Kategorie
Przepisy

Ciasto dla cukrzyka: pyszne przepisy dla diabetyków

Diabetyk, zwłaszcza z cukrzycą typu 2, powinien ograniczać posiłki wysokosłodzone, wysokoprzetworzone i te z wysokim indeksem glikemicznym. W związku z tym wydaje się, że ciasto dla cukrzyka jest czymś nieosiągalnym. Wystarczy jednak zamienić kilka składników, by ciasto dla cukrzyka było zdrowszą wersją wypieków, które zjadamy na co dzień. Poniżej pokazujemy kilka przepisów na ciasta dla diabetyka.

Czym zastąpić mąkę pszenną w cieście dla cukrzyka?

Najczęściej występująca mąka w kuchni, mąka pszenna, ma bardzo wysoki indeks glikemiczny: 90.

Wystarczy sięgnąć po mąki o niższym indeksie glikemicznym, aby ciasto dla cukrzyka w jednej chwili staje się o wiele zdrowsze.