Edukacja

Cukrzyca to na pewno nie koniec świata, co najwyżej małe trzęsienie ziemi…

Na świecie żyją miliony ludzi z rozpoznaniem cukrzycy, którzy – mimo poważnej choroby – prowadzą normalny tryb życia, pracują w różnych zawodach, podróżują i bawią się. Warunkiem jest tylko skrupulatne przestrzeganie zaleceń dotyczących diety oraz regularne zażywanie leków. Cukrzyca, jak żadna inna choroba, nagradza dbających o zdrowie i szybko karze lekceważących je. Ponieważ jest przypadłością na całe życie i nie da się jej wyleczyć, pozostaje zastosowanie optymalnej strategii – trzeba z nią zgodnie żyć!

Skuteczne kontrolowanie cukrzycy wymaga bardzo dużego zdyscyplinowania i systematyczności. Łatwiej będzie to osiągnąć, gdy zabiegom leczniczym czy kontrolnym przypiszemy status rutynowych czynności i wpleciemy je w rytm zabiegów higienicznych i pielęgnacyjnych wykonywanych każdego dnia.

Cukrzyca jest jedną z najczęściej występujących chorób. Należy pamiętać, że cukrzyca dotyka całe społeczeństwa i to bez względu na wiek, od niemowląt aż po wiek senioralny. Dlatego też nasze Stowarzyszenie prowadzi cykliczne akcje  edukacyjne.

Dzięki takim działaniom i nowatorskim metodom leczenia oczekuje się, że pacjent stanie się idealny, opanuje potrzebne umiejętności i będzie je stosował w codziennym życiu. Uniknie w ten sposób wielu zaburzeń i hospitalizacji. Życie jednak uczy nas, że dzieje się to zbyt rzadko albo krótko. Często natomiast napotyka się różne trudności.  W całym społeczeństwie, także wśród chorych na cukrzycę, są osoby samotne, niezdolne pojąć zasad domowego leczenia, chore, zestresowane, nie mające wsparcia rodzinnego.

W leczeniu cukrzycy istotną rolę odgrywa postępowanie niefarmakologiczne polegające na przekonaniu osoby z cukrzycą do zdrowego trybu życia. Obejmuje to obok propagowania wysiłku fizycznego, rzucenia palenia – przede wszystkim zdrową dietę

Wiele osób po usłyszeniu rozpoznania „cukrzyca” kojarzy sobie potrzebę drastycznych wyrzeczeń pokarmowych.

Panuje przekonanie, że od teraz wszystko się zmieni, lekarz zabroni mi jeść moje ulubione potrawy: ciasta, tłuste smażone mięsa i tym podobne.

Jeżeli dotychczasowy tryb życia hołdował zasadzie „żyć aby jeść” to niestety trzeba zmienić swoje myślenie. Jednak dieta chorego na cukrzycę powinna być zgodna z założeniami diety zdrowego człowieka i tak naprawdę nie odbiega od zaleceń żywieniowych przekazywanych osobie bez cukrzycy.

Cukrzyca to grupa chorób metabolicznych charakteryzująca się hiperglikemią, czyli podwyższonym poziomem glukozy we krwi, a wynika to z zaburzeń wydzielania lub działania insuliny.

JW. Goethe powiedział: „Sama wiedza nie wystarcza trzeba ją jeszcze umieć zastosować”

Kategorie
Warto wiedzieć

Owoce – same witaminy?

Diabetycy powinni szczególnie zwracać uwagę na to, co jedzą. Owoce uważane są za zdrowe, ale należy pamiętać, że większość z nich bardzo podwyższa cukier. Nie oznacza to oczywiście, że musisz zrezygnować z jedzenia owoców ale to, aby kontrolować i ograniczyć spożycie niektórych z nich.

Owoce zawierają dużą ilość węglowodanów prostych, które szybko podwyższają poziom cukru we krwi.

Kategorie
Warto wiedzieć

Indeks glikemiczny

Gdzie szukać produktów spożywczych o niskim indeksie glikemicznym?

Indeks glikemiczny (IG) to wskaźnik, który informuje o tym, jak gwałtownie po spożyciu danego produktu spożywczego wzrasta poziom glukozy we krwi. W wybieraniu produktów, które mają niski indeks glikemiczny, pomoże ci praktyczna tabela.

Indeks glikemiczny opisuje wpływ spożycia określonej ilości produktu na poziom glukozy we krwi w ciągu 120 minut od jego spożycia. Produktem odniesienia jest zwykle glukoza o IG=100. Im wyższa wartość indeksu glikemicznego danej żywności, tym wyższy poziom glukozy we krwi po jej zjedzeniu. Produkty klasyfikuje się jako te o niskim indeksie glikemicznym (IG ≤55), średnim (IG =56-69) oraz wysokim (IG ≥70).

Wartość IG jest dużo lepszym niż kalorie wskaźnikiem tego, czy węglowodany zawarte w produkcie są „dobre”, czy „złe”. Zwykle kaloryczność odpowiedników produktów z białej i razowej mąki jest zbliżona, więc nie jest to dobre kryterium, pozwalające nam świadomie wybierać. Natomiast biały i brązowy ryż, białe i razowe pieczywo czy makaron istotnie różnią się wartością indeksu glikemicznego. Im niższa wartość IG, tym lepiej dla naszego zdrowia.

Kategorie
Warto wiedzieć

Co jeść

Na co głównie zwracać uwagę w żywieniu

1.       POSIŁKI SPOŻYWAJ REGULARNIE O TEJ SAMEJ PORZE DNIA. STARAJ SIĘ CODZIENNIE SPOŻYWAĆ PODOBNE ILOŚCI ŻYWNOŚCI ZAWIERAJĄCEJ DUŻO SKROBI.

2.       STARAJ SIĘ OSIĄGNĄĆ MASĘ CIAŁA ZBLIŻONĄ DO PRAWIDŁOWEJ l UTRZYMAJ JĄ.

3.       SPOŻYWAJ WIĘCEJ PRODUKTÓW ZAWIERAJĄCYCH DUŻO BŁONNIKA. SZCZEGÓLNIE KORZYSTNY DLA ZDROWIA JEST BŁONNIK ZAWARTY W GROCHU, FASOLI, SOI, WARZYWACH, OWOCACH l PŁATKACH OWSIANYCH.

4.       OGRANICZAJ SPOŻYCIE TŁUSZCZÓW, SZCZEGÓLNIE MASŁA, SMALCU t SŁONINY, A TAKŻE TŁUSTYCH MIĘS, WĘDLIN, SERÓW l PRODUKTÓW SMAŻONYCH.

5.        OGRANICZAJ SPOŻYCIE CUKRU l PRODUKTÓW ZAWIERAJĄCYCH DUŻE JEGO ILOŚCI.

Kategorie
Warto wiedzieć

JAK W PRAKTYCE ZASTOSOWAĆ DIETĘ O OGRANICZONEJ ZAWARTOŚCI KALORII?

  Jeżeli masz nadwagę lub jesteś otyły, Twój lekarz prawdopodobnie zaleci Ci odchudzanie. Tylko nieliczni pacjenci wymagają szybkiego odchudzania. Zazwyczaj korzystnie jest chudnąć w umiarkowanym tempie. Wyjątkowo ważne jest wystrzeganie się ponownego wzrostu masy ciała. Przed takim niepożądanym efektem zabezpiecza regularne przestrzeganie zasad diety o ograniczonej zawartości kalorii. Aby Ci to ułatwić, opracowaliśmy planszę „Podstawowa dzienna racja pokarmowa dla chorego na cukrzycę insulinoniezależną”.
Umiejętne korzystanie z niego, z uwzględnieniem indywidualnego zapotrzebowania kalorycznego ustalonego przez lekarza, uprości realizację diety.

Kategorie
Warto wiedzieć

Przekąski – jak wybrać te zdrowe?

Czasami mamy ochotę coś przekąsić, ale zamiast wybierać pożywną przekąskę, często wybieramy wygodę i to, co jest najszybciej dostępne w sklepie, jedząc słone lub słodkie smakołyki.  Ale jeśli wybierzesz zdrową  przekąskę, utrzymasz poziom cukru we krwi i zapobiegniesz przejadaniu się. Najważniejszą kwestią jest unikanie przeciążenia węglowodanów i wybranie przekąski do ok. 200 kalorii, najlepiej takie, które zawierają:

  • źródła zdrowych tłuszczów
  • są bogate w białko
  • są bogate w błonnik
Kategorie
Warto wiedzieć

Tabela wymienników węglowodanowych

Kategorie
Warto wiedzieć

Aplikacja dla diabetyków – Kalkulator WBT

Kalkulator WBT służy do obliczania wymienników białkowo-tłuszczowych przez osoby chore na cukrzycę. Jest prosty i szybki w użyciu, pomagając diabetykom lepiej zarządzać cukrzycą. Możliwe jest wybranie dwóch metod: białkowo-tłuszczowej albo kcal-węglowodanowej. Wymienniki białkowo-tłuszczowe można również obliczyć dla określonej wagi porcji jedzenia. Dzięki precyzyjnemu obliczeniu WBT, osoba chora na cukrzycę może lepiej obliczyć jaką dawkę insuliny powinna przyjąć do posiłku.

Program jest bardzo prosty w użyciu:

  1. Bierzesz do ręki dowolny produkt
  2. Patrzysz na tabelkę wartości energetycznych
  3. Wprowadzasz dane do kalkulatora
  4. Widzisz ile produkt ma WBT
Kategorie
Warto wiedzieć

Cukrzyca: nie boli, ale zabija

W Polsce co godzinę amputuje się jedną stopę. Bardzo często z powodu powikłań po cukrzycy. Światowy Dzień Walki z tą chorobą jest obchodzony 27 czerwca.

  • Dużo wody, słodka krew
  • Cukrzyca razy cztery
  • O krok od cukrzycy
  • Leczenie jest kluczowe
Kategorie
Lekarz radzi

Cukrzyca w ciąży – jak nowocześnie monitorować i leczyć?

W środę (20 maja) o godz. 17.00 w serwisie Medexpress został wyemitowany kolejny odcinek cyklu „Pacjent a epidemia”. Gośćmi Iwony Schymalli byli:

prof. Krzysztof Czajkowski
doc. Dorota Bomba-Opoń
Nicole Sochacki-Wójcicka

Odcinek interaktywnego poradnika dla pacjentów z chorobami przewlekłymi poświęcony był cukrzycy w ciąży. Eksperci odpowiadali na pytania dot. między innymi monitorowania poziomu glikemii i leczenia.

Link do nagrania: Pacjent a epidemia – interaktywny poradnik dla pacjenta – cukrzyca w ciąży – jak nowocześnie monitorować i leczyć

Źródło: www.medexpress.pl Źródło: www. diabetyk.org.pl

Kategorie
Warto wiedzieć

Nowe metody monitorowania glikemii zmieniają podejście pacjenta do leczenia

O nowych zaleceniach dotyczących monitorowania glikemii oraz korzyściach z wykorzystania systemu ciągłego monitorowania glikemii metodą skanowania mówili specjaliści i chorzy w interaktywnym poradniku dla pacjentów z chorobami przewlekłymi.

– To jest kluczowe narzędzie do leczenia cukrzycy, przede wszystkim tej, która wymaga insulinoterapii. Zwiększa bezpieczeństwo terapii oraz zmienia podejście pacjenta i jakość jego relacji z zespołem terapeutycznym – podkreślała prof. Dorota Zozulińska-Ziółkiewicz, prezes Polskiego Towarzystwa Diabetologicznego. – Dzięki prawidłowemu monitorowaniu poziomu glikemii śmiertelność w cukrzycy można obniżyć o 21%. Możemy też zredukować ryzyko powikłań w zakresie drobnych naczyń, w przypadku stopy cukrzycowej o 50% – dodał prof. Janusz Gumprecht z Katedry i Kliniki Chorób Wewnętrznych, Diabetologii i Nefrologii Śląskiego Uniwersytetu Medycznego.