Warto wiedzieć

Ciekawe artykuły, felietony i publikacje przydatne dla diabetyków, porady, diety, itp

Kategorie
Klub diabetyka Warto wiedzieć

„Równowaga kwasowo-zasadowa źródłem zdrowia”

Zapraszam na prelekcję w Klubie Diabetyka do Ratusza w dniu 28 lutego 2024 (środa) o godz. 15:15, którą poprowadzi  Pani  Urszula Malinga – Naturopata

„ŹRÓDŁEM ZDROWIA JEST RÓWNOWAGA KWASOWO – ZASADOWA  ORGANIZMU”

Podczas prelekcji dowiemy się :

– co to jest kwasica metaboliczna niskiego stopnia i dlaczego dla naszego organizmu jest bardzo groźna !

– jak zbadać zakwaszenie organizmu

– do jakich chorób prowadzi zakwaszenie organizmu?:

–  otyłość, miażdżyca, cukrzyca, insulinooporność,  dna moczanowa, zwyrodnienia stawów, nadciśnienie, nowotwory…

– w jaki sposób i czym doprowadzić organizm do równowagi kwasowo – zasadowej .

Podczas spotkania będzie wyjątkowa możliwość skorzystania z BEZPŁATNEJ  analizy składu masy ciała

Zapraszamy – ilość miejsc jest ograniczona

Kategorie
Klub diabetyka Warto wiedzieć

Zmiana Numeru KRS w 2024 roku

Przy składaniu rozliczeń PIT za 2023 rok ulega zmianie Nr KRS

W tym roku (2024) przekazujemy swoje 1,5% odpisu od wpłaconego Urzędowi Skarbowemu podatku na  KRS 0000037573 z dopiskiem Zduńska Wola

Szanowni darczyńcy

W tym roku nie mamy możliwości zbierania 1,5% z odpisu od podatku za 2023 rok, ale nadal możemy wspierać Polskie Stowarzyszenie Diabetyków jako całość i sprawić, że środki te pozostaną w naszej organizacji, celem realizacji naszych wspólnych celów statutowych.

            Proszę zatem członków, diabetyków i sympatyków Polskiego Stowarzyszenia Diabetyków aby przekazywali w formie odpisu od podatku swoje 1,5%  na numer KRS Zarządu Głównego PSD 0000037573 – co będzie pożytkiem dla Wszystkich Diabetyków i Programów w Polsce.

Kategorie
Warto wiedzieć

Przybywa chorych na cukrzycę

Z szacunków wynika, że w 2030 roku będzie w Polsce 4,2 mln chorych na cukrzycę – przekazało PAP Ministerstwo Zdrowia. Cukrzyca jest chorobą cywilizacyjną. Może rozwijać się powoli i w każdym wieku. Choruje na nią wiele osób, która o tym nie wie.

  • Z szacunków Ministerstwa Zdrowia wynika, że w 2030 roku będzie w Polsce 4,2 mln chorych na cukrzycę
  • Cukrzyca jest chorobą cywilizacyjną. Może rozwijać się powoli i w każdym wieku, ale o tym długo nie dając objawów
Kategorie
Warto wiedzieć

Nowa przyczyna cukrzycy. Ważne odkrycie naukowców

Według nowego badania, do powstania cukrzycy przyczynia się enzym, który zmniejsza wrażliwość organizmu na insulinę. Odkrycie może otworzyć drogę do nowych terapii.

Enzym ma wpływ na działanie insuliny

Tlenek azotu to prosta cząsteczka, która ma jednak kolosalne znaczenie dla organizmu – m.in. rozszerza naczynia, poprawia pamięć, pomaga zwalczać infekcje, pobudza wydzielanie hormonów. Sposób jej działania był jednak owiany tajemnicą – przypominają naukowcy z Case Western Reserve University (Ohio, USA).

Kategorie
Warto wiedzieć

 Nowe zasady refundacji pasków do oznaczania glukozy

Ministerstwo Zdrowia wydało komunikat – w związku z wejściem w życie 1 stycznia nowelizacji rozporządzenia w sprawie wykazu wyrobów medycznych wydawanych na zlecenie.

Ministerstwo Zdrowia wydało komunikat w sprawie nowych zasad  refundacji pasków do oznaczania glukozy. Zmiany związane są z wejściem w życie 1 stycznia 2024 r. rozporządzenia Ministra Zdrowia w sprawie wykazu wyrobów medycznych wydawanych na zlecenie.

Kategorie
Warto wiedzieć

Sprawdź czy twój pojazd jest kompatybilny z benzyną E10

Benzyna E10 już niebawem wejdzie do sprzedaży. Stacje paliw będą mogły ją sprzedawać od początku 2024 roku. Niektóre auta, nawet te wciąż popularne, nie mogą być tankowane tym paliwem z uwagi na konstrukcję silników.

https://e10.klimat.gov.pl

Lista popularnych samochodów, do których nie można nalać benzyny E10 (w nawiasie informacja, którą sprawdzisz w dowodzie rejestracyjnym by potwierdzić, że to ten model):

  • Alfa Romeo 147 – wszystkie wersje,
  • Alfa Romeo 156 – wszystkie wersje,
  • Alfa Romeo 159 1.9 JTS (poj. 1859 cm sześc.),
  • Alfa Romeo 159 i Brera 2.2 JTS (poj. 2198 cm sześc.),
  • Audi A2 1.6 FSI (moc 81 kW),
  • A3 8P 1.6 FSI (moc 85 kW) – do rocznika 2004,
  • A4 B6 2.0 FSI (moc 110 kW) – do rocznika 2004,
  • Audi A4 B6/B7 do rocznika 2008 z fabrycznym ogrzewaniem postojowym (wszystkie silniki),
  • Daewoo Matiz, Lanos, Nubira – wszystkie wersje,
  • Daewoo/Chevrolet Spark do rocznika 2006 – wszystkie wersje,
  • Fiat Doblo I 1.6 16V (poj. 1596 cm sześc.) – do rocznika 2010,
  • Fiat Stilo 1.6 16V (poj. 1596 cm sześc.),
  • Fiat Stilo 1.8 16V (poj. 1747 cm sześc.),
  • Fiat Stilo 2.4 20V (poj. 2446 cm sześc.),
  • Ford Mondeo Mk 3 1.8 SCI (moc 96 kW),
  • Lexus IS 250 (moc 153 kW) – do rocznika 2007,
  • Lexus GS 300 (poj. 2995 cm sześc.) – do rocznika 2007,
  • Mazda 323 – wszystkie wersje,
  • Mazda 626 – wszystkie wersje,
  • Mazda Demio – wszystkie wersje,
  • Mazda MX-5 NA – wszystkie wersje (początek VIN JMZNA…) – do rocznika 1998,
  • Mazda MX-5 NB – wszystkie wersje (początek VIN JMZNB…) – do rocznika 2005,
  • Mercedes Klasy C i CLK 200 CGI (poj. 1796 cm sześc. i moc 125 kW),
  • Mitsubishi Carisma 1.8 GDI (moc 92 kW),
  • Opel Vectra C i Signum 2.2 (moc 114 kW),
  • Opel Zafira B 2.2 (poj. 2198 cm sześc.),
  • Renault Laguna II 2.0 (moc 103 kW),
  • Renault Laguna II 2.0 Turbo (moc 120 kW),
  • Renault Vel Satis 2.0 Turbo (moc 120 kW),
  • Renault Avantime 2.0 Turbo (moc 120/121 kW),
  • Renault Espace IV 2.0 Turbo (moc 120 kW),
  • Seat Altea 2.0 FSI (moc 110 kW) do rocznika 2005,
  • Seat Leon II 2.0 FSI (moc 110 kW) do rocznika 2006,
  • Seat Toledo III 2.0 FSI (moc 110 kW) do rocznika 2005,
  • Skoda Felicia 1.3,
  • Toyota Avensis I 2.0 D-4 VVT-i (moc 110 kW),
  • Toyota Avensis II 2.0 D-4 VVT-i (moc 108 kW),
  • Toyota Avensis II 2.4 D-4 VVT-i (moc 120 kW),
  • Volkswagen Lupo 1.4 FSI (mocy 77 kW),
  • Volkswagen Polo 1.4 FSI (moc 63 kW),
  • Volkswagen Golf IV 1.6 FSI (moc 81 kW),
  • Volkswagen Bora 1.6 FSI (moc 81 kW),
  • Volkswagen Golf V 1.4 FSI (moc 66 kW),
  • Volkswaagen Golf V 1.6 FSI (moc 85 kW),
  • Volkswagen Golf V 2.0 FSI moc 110 kW),
  • Volkswagen Touran 1.6 FSI (moc 85 kW),
  • Volkswagen Touran 2.0 FSI (moc 110 kW),
  • Volvo S40/V40 1.8 GDI (poj. 1834 cm sześc.).
Kategorie
Warto wiedzieć

Indeks i ładunek glikemiczny – dwa kluczowe parametry stabilizujące glikemię

Niekontrolowana dieta oparta na produktach z wysokim indeksem i ładunkiem glikemicznym może w konsekwencji prowadzić do rozwoju wielu chorób metabolicznych. Uwzględnianie tych dwóch wskaźników w produktach spożywczych to nie tylko działanie naprawcze po rozpoznaniu zaburzeń poziomu glukozy we krwi ale i skuteczna profilaktyka.

Osoby z rozpoznanym stanem przedcukrzycowym, pełnoobjawową cukrzycą typu 2, insulinoopornością, a także odchudzające się powinny skrupulatnie przestrzegać diety. Brak dyscypliny w tej kwestii doprowadzi do dalszego pogorszenia stanu zdrowia oraz przyczyni się w przyszłości do rozwoju innych chorób metabolicznych, takich jak choroba niedokrwienna serca, choroby nerek czy wątroby, poważnych zaburzeń hormonalnych a nawet do udaru mózgu. Poza leczeniem farmakologicznym i zmianą stylu życia na bardziej aktywny, właściwy sposób odżywiania się jest filarem profilaktyki i ich leczenia. Staranność w doborze menu poprawia parametry takie jak stężenie glukozy, cholesterolu oraz ciśnienia tętniczego.

W zaburzeniach wchłaniania cukru stosowana dieta powinna prowadzić do ustabilizowania wahań poziomu glukozy we krwi. Zarówno zbyt wysokie, jak i niskie jej stężenie jest niebezpieczne dla organizmu. Jednym z istotnych czynników wpływających na te zaburzenia jest ilość oraz rodzaj węglowodanów w pokarmie. W komponowaniu codziennej diety pomocne są dwa wskaźniki: indeks glikemiczny ( IG) i ładunek glikemiczny (LG). Pozwalają one ustalić całkowitą wartość energetyczną diety oraz określić wpływ danego produktu spożywczego na stężenie glukozy we krwi.

Indeks glikemiczny to liczba od 0 do 100. Im wyższa wartość tym szybciej i wyżej podnosi się stężenie cukru we krwi. Produkty o niskim indeksie ( poniżej 55) są wolniej trawione i powodują stabilniejszy wzrost poziomu cukru. Wartość indeksu glikemicznego określa się na podstawie tego jak szybko pokarm podnosi poziom cukru w porównaniu z referencyjnym pokarmem, którym zwykle jest czysta glukoza lub biały chleb. Nie jest to jednak wskaźnik wystarczająco precyzyjny ponieważ nie uwzględnia ilości węglowodanów w produkcie jak i tempa ich wchłaniania. Wystarczy zauważyć, że jedna kostka cukru ma ten sam indeks co sto kostek, ale w zależności od ilości zjedzonych kostek zmieni się stężenie glukozy we krwi. Indeks glikemiczny przypisany jest do produktu ale nie bierze pod uwagę jego ilości, która dobrze lub źle wpływa na zdrowie. Dla prowadzenia skutecznej diety przeciwcukrzycowej oraz w insulinooporności konieczne jest uwzględnianie jeszcze jednego parametru jakim jest ładunek glikemiczny(LG).

Ma on większe znaczenie niż sam indeks, a w każdym razie dobrze go uzupełnia ponieważ uwzględnia jakość i ilość spożywanych węglowodanów. Dzięki temu można ustalić z dużo większą dokładnością jak pokarm zadziała na stężenie glukozy we krwi, jak szybko będzie trawiony i wchłaniany przez organizm. Jest miarą dokładniejszą od indeksu glikemicznego określającą wpływ spożywanego jedzenia na poziom cukru. Ładunek glikemiczny jest tym większy im większą ilość węglowodanów zawiera dany produkt. Można go samodzielnie obliczyć mnożąc indeks glikemiczny produktu przez ilość węglowodanów a następnie dzieląc przez 100 ( IG x ilość węglowodanów w gramach : 100). W zależności od wielkości ładunku glikemicznego produkty podzielono na 3 grupy: mały ładunek glikemiczny (≤10), średni (11-19)i duży (≥20). Większa wartość LG oznacza mocniejszą odpowiedź insulinową na spożyty produkt.

Na wartość ładunku glikemicznego wpływa sposób podania pokarmu. Niektóre warzywa i owoce podane z produktem białkowym czy tłuszczowym mimo wyższego indeksu glikemicznego mają niski ładunek glikemiczny. Tak więc są odpowiednie w diecie stabilizującej glikemię. Najlepszym przykładem jak to działa i dlaczego indeks glikemiczny nie jest doskonałym parametrem jest np. arbuz. Ostatnio zaktualizowano indeks tego owocu do 50. Do niedawna wykluczano go z diety z powodu wysokiej wartości IG. Wciąż zaleca się umiarkowane jego spożycie, ale przede wszystkim jedzenie go w odpowiednim towarzystwie białek, tłuszczów i nienasyconych kwasów tłuszczowych. W ten sposób obniża się ładunek glikemiczny. Arbuz podany np. jako składnik sałatki, w której znajdzie się ser lub mięso, orzechy czy jogurt jest znacznie bezpieczniejszy dla zdrowia niż jedzony samodzielnie jako owoc. To właśnie obecność białek i tłuszczów spowoduje, że szybkość wchłaniania cukrów będzie niższa. Zatem do obniżenia stężenia glukozy we krwi konieczne jest zwracanie uwagi nie tylko na indeks ale i na ładunek.

Indeks i ładunek glikemiczny to dwie różne miary opisujące wpływ jedzenia na stężenie glukozy we krwi. Jednak uznaje się, ze to ładunek glikemiczny ma większe znaczenie. Warto też pamiętać, ze indeks glikemiczny zmienia się wraz ze sposobem przygotowania potraw. Gotowanie, duszenie i pieczenie, a nawet stopień dojrzałości może go podnieść a wtedy te same warzywa czy owoce stają się mniej bezpieczne w diecie. Np. każda obróbka termiczna buraków, marchwi i ziemniaków powoduje wzrost poziomu indeksu glikemicznego, co skutkuje szybszym wzrostem stężenia glukozy we krwi. Na różnice wartości ładunku glikemicznego wpływa z kolei ilość i jakość dodatkowych składników i indywidualne cechy metaboliczne. Oba te wskaźniki są niezwykle pomocne w zapobieganiu nagłym wyrzutom insuliny. Komponowanie skutecznej diety jest wymagającym zadaniem, ale kontrolowanie zarówno IG jak i LG pomaga zarządzać „skokami cukru”, trwale ustabilizować poziom glikemii i masę ciała. Pozwala powstrzymać rozwój chorób metabolicznych zarówno u osób zdrowych jak i już borykających się z insulinoopornoscią.

Źródło: www.diabetyk.org.pl

Kategorie
Klub diabetyka Warto wiedzieć

Jak wykorzystać monitoring glikemii do lepszego zarządzania cukrzycą?

System FreeStyle Libre 2 daje nam wgląd w nasze glikemie 24 godziny na dobę bez konieczności nakłuwania palców. Wskazuje nie tylko na aktualną wartość glikemii, ale też określa jej trend, co znacznie ułatwia podejmowanie decyzji odnośnie dawek insuliny, posiłków czy aktywności fizycznej. Ale to nie wszystkie atuty tego rozwiązania. Obserwacja siebie i wyciąganie wniosków z wykresów glikemii to sposób na to, by stawać się coraz doskonalszym w procesie zarządzenia cukrzycą.

Ciągły monitoring glikemii pozwala nam znacznie lepiej poznać swój organizm, jego reakcję na stres, dodatkową chorobę, określone produkty spożywcze. Tym samym system ciągłego monitorowania to coś więcej, niż jedynie narzędzie do kontrolowania stężenia cukru. To narzędzie do doskonalenia swoich umiejętności życia z cukrzycą. Leczenie cukrzycy to proces, którego raczej nigdy nie będzie można całkowicie zautomatyzować. Jednak dzięki możliwości analizowania ogromnej ilości danych, jakie uzyskujemy stosując system ciągłego monitorowania, proces ten staje się znacznie bardziej przewidywalny.

Co i jak podnosi naszą glikemię?
Sok owocowy to cukier prosty, który bardzo szybko podnosi glikemię. Jak natomiast na poziom cukru we krwi wpływa pieczywo pełnoziarniste, a jak pieczywo białe? Jak makaron ugotowany al dente, a jak ten nieco przegotowany? Czy na porcję białego ryżu powinniśmy podać taką samą ilość insuliny, co na ryż brązowy, jeśli porcje te są równoważne pod względem wymienników węglowodanowych? Teoretycznie znamy odpowiedzi na te pytania, ale właśnie… bez możliwości wglądu w wykres glikemii po takim czy innym posiłku nasza wiedza pozostaje dość teoretyczna. Natomiast dzięki analizie wykresów w aplikacji FreeStyle LibreLink możemy przekonać się, jak to wygląda praktycznie. Kiedy jest „pik” cukru po zjedzeniu danego posiłku –godzinę czy dwie godziny po posiłku.  Jak wysoki jest ten wzrost? Czy prawidłowy cukier np. trzy godziny po posiłku oznacza, że przez cały czas mieściliśmy się w zakresie docelowym, czy też międzyczasie cukier przekraczał normę? A jeśli tak to kiedy i w jakim stopniu.

Wykresy poszerzają horyzonty
Wykresy glikemii należy analizować nie tyle po to, żeby zobaczyć, czy jest się w normie, czy nie, ale przede wszystkim, żeby znaleźć odpowiedź na pytanie, co spowodowało, że nie mieściliśmy się w zakresie docelowym. Czy to kwestia zbyt dużej liczby wymienników węglowodanowych, a może zbyt tłustego posiłku, który nie został zabezpieczony insuliną. Wówczas przecukrzenie po jedzeniu będzie odciągnięte w czasie na wiele godzin, w zależności od ilości białka i tłuszczu, które zjadłeś. Ale znowu, przecukrzenie kilka godzin po posiłku nie musi wynikać z posiłku. Może to kwestia dostosowania dawki insuliny bazowej? Jak się o tym przekonać? Trzeba prowadzić obserwację wykresu glikemii przez kilka dni, jeśli hiperglikemia pojawia się regularnie o zbliżonej porze, a nasze posiłki nie są codziennie takie same, można przypuszczać, że to z powodu deficytu insuliny. I odwrotnie, kiedy hiperglikemia pojawia się zupełnie niespodziewania trzeba przyjrzeć się diecie.

Nie każdy reaguje tak samo na ten sam rodzaj pożywienia. U jednych osób z cukrzycą mleko znacznie podnosi poziom cukru we krwi, u innych wcale. Jeśli chcesz wiedzieć, czy możesz „bezkarnie” wypić kawę z mlekiem, sprawdź wykres glikemii. Jeśli jest stabilny bez dodawania insuliny to znak, że w Twoim przypadku mleko nie ma większego wpływu na glikemię. Ale są diabetycy, u których po takiej niewinnej kawie cukier szybuje w górę. A dla wielu z nas to zaskoczenie, jak to w ogóle możliwe. Wszyscy mamy swoje przekonania na temat tego, co zjadamy, co jest zdrowe, co nie do końca nam służy. Ale dopiero analizując jak dany produkt faktycznie wpływa na nasze cukry wiemy to na pewno. W tym zakresie system ciągłego monitorowania doskonali nasze umiejętności życia z cukrzycą.

Co z tym stresem?
Czynnikiem, który podnosi cukier w sposób niekontrolowany i trudny do przewidzenia jest stres. Wydzielane w sytuacjach stresowych hormony mogą doprowadzić do wysokiej i problematycznej hiperglikemii. Problematycznej, bo zdarza się, że cukier jak szybko poszedł w górę, tak szybko się obniży i nie potrzeba do tego naszej interwencji. Innym razem konieczna jest konkretna korekta insuliny. Zależy nie tylko od człowieka, ale też od bodźca, który uruchomił układ hormonalny do wydzielania adrenaliny i kortyzolu. Jak w takiej sytuacji może nam pomóc ciągły monitoring glikemii? Znowu – poprzez obserwowanie na wykresie glikemii, co wywołuje u nas silny stres, jak bardzo wpływa on na cukier i jakie nasze działanie przyniosło najlepsze rezultaty. Być może uda się wypracować postępowanie, które ograniczy znaczne przecukrzenia powodowane stresem, choć trzeba sobie szczerze powiedzieć, że jest to znacznie trudniejsze niż eliminowanie błędów żywieniowych.

Święta z monitoringiem glikemii
Zbliżające się święta i majówki obfitują w pokarmy bogate w białko i tłuszcz. Jeśli są to Twoje pierwsze święta z systemem FreeStyle Libre 2 będziesz mieć okazję przekonać się, w jaki sposób jajka z majonezem wpływają na cukry. Niewykluczone, że po 2-3 godzinach od posiłku trzeba będzie podać na nie korektę insuliny, nawet jeśli wcale nie były „zagryzane” chlebem. Jednocześnie warto pamiętać, że poziom glukozy obniża nie tylko insulina, ale też aktywność fizyczna, nawet tak podstawowa, jak dłuższy spacer. Efekty spacerowania także będą widoczne w dobowym podsumowaniu naszego zakresu w czasie docelowym. Zachęcam by z tego korzystać. A także z tego, by potraktować ten szczególny czas jako okazję do lepszego nauczenia się siebie i swojej cukrzycy.

Zuzanna Chodakiewicz

Źródło:diabetyk.org.pl

Kategorie
Warto wiedzieć

Raport – Cukrzyca a niedosłuch

Zachęcamy do zapoznania się z raportem przygotowanym przez Koalicję “Na pomoc niesamodzielnym” pt. “Cukrzyca a niedosłuch”:

Raport – Cukrzyca a niedosłuch

Kategorie
Warto wiedzieć

Normy glikemii i stężenie glukozy we krwi wskażą stan przed cukrzycowy i cukrzycę

Cukrzyca. Nowe wytyczne dotyczące leczenia cukrzycy

Polskie Towarzystwo Medycyny Rodzinnej (PTMR) opublikowało wytyczne konsultantów krajowych w dziedzinie medycyny rodzinnej oraz diabetologii dotyczące opieki nad pacjentem z cukrzycą w podstawowej opiece zdrowotnej. Zalecenia, opracowane przez prof. Agnieszkę Mastalerz-Migas i prof. Krzysztofa Strojka, uwzględniają wdrażaną aktualnie do POZ opiekę koordynowaną. Eksperci podkreślają, że “cukrzyca typu 2 może i powinna być diagnozowana i leczona w POZ”.

– Niedopuszczalne jest kierowanie pacjenta z „podejrzeniem cukrzycy” czy stanem przedcukrzycowym do poradni diabetologicznej, ponieważ diagnostyka oraz leczenie pacjenta jest możliwe do realizacji w POZ – czytamy w podsumowaniu wytycznych.

Co jeszcze przewidują wytyczne? 

  • W opinii ekspertów, u każdego pacjenta z objawami sugerującymi cukrzycę należy oznaczyć stężenie glukozy w osoczu krwi żylnej.
  • Każda placówka POZ powinna realizować program profilaktyki chorób układu krążenia (CHUK), który jest elementem umowy na świadczenia w rodzaju podstawowa opieka zdrowotna.
  • Lekarz rodzinny powinien zachęcać swoich podopiecznych powyżej 35 roku życia do wzięcia udziału w tym programie profilaktycznym raz na 5 lat, a wybrane grupy ryzyka – kierować na częstsze badanie stężenia glukozy w osoczu krwi żylnej.
  • Do rozpoznania cukrzycy konieczne jest badanie stężenia glukozy w osoczu krwi żylnej lub oznaczenie stężenia hemoglobiny glikowanej.
  • Jeżeli wartości glikemii nie osiągają poziomów pozwalających na rozpoznanie cukrzycy, a stężenie HbA1c – tak, lub odwrotnie, jako podstawę przyjmuje się „gorszą” wartość.
  • Po rozpoznaniu cukrzycy należy rozpocząć leczenie pacjenta, zgodnie z aktualnymi wytycznymi.
  • Nie ma uzasadnienia, poza ściśle określonymi sytuacjami, kierowanie pacjenta ze świeżo rozpoznaną cukrzycą typu 2 do Poradni Diabetologicznej.
Cukrzyca. Objawy i grupy ryzyka