Edukacja

Kategorie
Przepisy

Ciasto dla cukrzyka: pyszne przepisy dla diabetyków

Diabetyk, zwłaszcza z cukrzycą typu 2, powinien ograniczać posiłki wysokosłodzone, wysokoprzetworzone i te z wysokim indeksem glikemicznym. W związku z tym wydaje się, że ciasto dla cukrzyka jest czymś nieosiągalnym. Wystarczy jednak zamienić kilka składników, by ciasto dla cukrzyka było zdrowszą wersją wypieków, które zjadamy na co dzień. Poniżej pokazujemy kilka przepisów na ciasta dla diabetyka.

Czym zastąpić mąkę pszenną w cieście dla cukrzyka?

Najczęściej występująca mąka w kuchni, mąka pszenna, ma bardzo wysoki indeks glikemiczny: 90.

Wystarczy sięgnąć po mąki o niższym indeksie glikemicznym, aby ciasto dla cukrzyka w jednej chwili staje się o wiele zdrowsze.

Kategorie
Warto wiedzieć

Nie można przeczekać chorób przewlekłych, tak jak epidemii

Co dziś pacjenci z cukrzycą mówią o doświadczeniu epidemii? Jak to wpłynęło na ich leczenie?

Anna Śliwińska: Pacjenci z wyrównaną cukrzycą, dobrze kontrolowaną nie zgłaszali poważniejszych problemów z dostępem do leczenia, poza tym że potrzebowali recept na kontynuację terapii. Jeżeli pacjent miał to pod kontrolą, właściwie nie borykał się z poważniejszymi wyzwaniami w czasie lockdown’u. Natomiast istotnym problemem, z którym musieli się pacjenci zmierzyć, było odkładanie na później planowanych zabiegów, np. okulistycznych. Poza tym dla osób z cukrzycą to doświadczenie wiąże się przede wszystkim ze strachem, ponieważ dużo się mówiło na początku epidemii o tym, że ludzie z cukrzycą są narażeni na cięższy przebieg COVID-19. Mówiono także, że sama choroba cukrzycy zwiększa prawdopodobieństwo zakażenia się wirusem, co na szczęście okazało się nieprawdą. Chorzy z cukrzycą źle wyrównaną i powikłaną, długoletnią i chorzy w senioralnym wieku rzeczywiście czuli przez ten cały czas duże napięcie i poważny lęk o siebie. Myślę, że to doświadczenie wpłynęło negatywnie na nas wszystkich, także dla naszego stowarzyszenia był to trudny czas. Nie realizowaliśmy żadnych spotkań, także z pacjentami. Ludziom doskwierało uczucie osamotnienia.

Ponadto fałszywe informacje przekazywane przez celebrytów nie wspierają budowania poczucia bezpieczeństwa wśród pacjentów…

A.Ś: To prawda, choć w obszarze cukrzycy, na szczęście, takich teorii nie słyszałam. Znane są mi głosy takich medialnych osób, które przeciwstawiają się słuszności szczepień lub w ogóle negują fakt, że cały świat walczy z epidemią SARS-CoV-2. W takich sytuacjach bardzo boli atak na służbę zdrowia, na lekarzy, ludzi wykształconych i wiarygodnych. Było mi bardzo przykro oglądać wywiad w telewizji śniadaniowej, w której doktor Michał Sutkowski został zaatakowany werbalnie przez pewnego sportowca. Ludzie, a zwłaszcza pacjenci, powinni ufać tym, którzy mają stosowne wykształcenie medyczne i lata doświadczeń w ratowaniu naszego zdrowia. Ważne jest to, by pacjenci korzystali z wiarygodnych źródeł informacji.

Obok epidemii koronawirusa, szerzyła się także epidemia strachu wśród pacjentów. Z jednej strony jest to zrozumiałe, a z drugiej zatrważające. Cytując Rzeczpospolitą: „Ponad połowa (53 proc.) analizowanych państw częściowo lub całkowicie zaprzestała świadczenia usługi leczenia nadciśnienia tętniczego. 49 proc. przerwało leczenia cukrzycy i powikłań związanych z cukrzycą, 42 proc. leczenie nowotworów, a 31 proc. leczenie nagłych przypadków chorób układu krążenia.” Możemy założyć, że również w Polsce wśród pacjentów z cukrzycą były osoby, które miały trudności w kontynuacji leczenia, zastanawiały się nad tym lub na to się zdecydowały. Jak skomentuje Pani takie działanie?

A.Ś: Na początku były takie doniesienia, że niektóre leki przeciwcukrzycowe mogą pogarszać przebieg choroby COVID-19. Natomiast my od zawsze mówimy naszym pacjentom twardo, że nie wolno zmieniać, odstawiać terapii bez konsultacji z lekarzem. Właściwie zawsze takie samowolne odstawienie terapii powoduje więcej szkody, niż pożytku. Ufajmy lekarzom, jeśli pacjent miał zapewnienie ze strony szpitala, że warunki sprzyjają przeprowadzeniu planowanego zabiegu, to nie odkładajmy tego w czasie. Zwłaszcza jeśli taki zabieg jest konieczny dla zdrowia i życia. Z pewnością problemem były nowe diagnozy cukrzycy. Jak pani wie, cukrzyca typu 1 u dzieci objawia się bardzo gwałtownie. Niestety wiemy o tym, że byli tacy rodzice którzy usiłowali przeczekać tę chorobę dziecka, która pojawiła się w czasie epidemii. Przez to dzieci trafiały od razu na OIOM. Były w tak złym stanie zdrowia, że było widać, że zostały „przetrzymane” maksymalnie w tych objawach, prawie że do utraty życia. Rodzic bał się koronawirusa w placówce zdrowotnej, ale tak naprawdę ryzykował życiem dziecka. Nie chodzi o to, by to oceniać, ale takie sytuacje są bardzo niepokojące. A kolejne takie sytuacje to powikłania cukrzycowe, np. zawały serca czy udary mózgu- i w tych przypadkach ludzie bali się dzwonić po karetkę czy iść do szpitala. A przecież nie można przeczekać zawału czy udaru…!

Czy strach może być w czasie epidemii koronawirusa usprawiedliwieniem dla pacjentów z cukrzycą?

A.Ś: Tylko jeżeli lekarz zalecił przełożyć zabieg czy leczenie, inne powody nie mogą być usprawiedliwieniem. Ludzie, którzy zbyt łatwo uwierzyli w niesprawdzone informacje i dobrowolnie odstawiali leki, szkodzili sobie. Pacjenci z cukrzycą, którzy okres kwarantanny przyjęli za wymówkę dla zaniechania aktywności fizycznej, podjęli dla siebie złą decyzję. To samo dotyczy zdrowego odżywiania. Podjadanie i niezdrowa żywność, używki- bo jest kwarantanna i stres- to nie wytłumaczenie. Koronawirusa pewnie unikniemy lub większość z nas przejdzie go stosunkowo lekko, ale cukrzyca z nami zostanie. Czy warto tak ryzykować?

Która grupa pacjentów cukrzycowych ma trudniej w okresie epidemii?

A.Ś: Z pewnością osoby starsze z wieloletnią i powikłaną cukrzycą. Jak ktoś jest młodym pacjentem z cukrzycą typu 1, to nie ma właściwie żadnego wyższego ryzyka cięższego przebiegu koronawirusa. Natomiast ci pacjenci, którzy w czasie epidemii mieli zacząć insulinoterapię albo ją zmieniali mogli mieć jakieś dodatkowe lęki. W stresie związanym z pandemią człowiek jest mniej skłonny do szukania pomocy lekarskiej. Kluczem dla tych pacjentów jest edukacja. Odnośnie insulinoterapii trzeba mieć jak najpełniejszą wiedzę. Do tego niezbędna jest dobra współpraca z całym zespołem terapeutycznym. Pacjent, który ma stosować insulionterapię powinien dobrze rozumieć jej mechanizm. Insuliny mamy różne, które różnie działają, warto o tym pamiętać. Konieczne jest też pamiętanie o tym, jak dużą rolę odgrywa tu rodzaj aktywności fizycznej i odpowiednie posiłki.

W tym roku kończy się refundacja dla niektórych leków. To również może wzbudzać wśród pacjentów przyzwyczajonych do sprawdzonych terapii dodatkowy strach, zwłaszcza w grupie osób starszych.

A.Ś: Jako stowarzyszenie mamy ogromną nadzieję, że wszystkie insuliny, jakie są refundowane dla pacjentów obecnie pozostaną na tych listach. Trzeba pamiętać, że insulina to lek ratujący życie. To podstawowy lek w cukrzycy. Przed odkryciem insuliny, a lek ten nie ma jeszcze nawet stu lat, ludzie z cukrzycą insulinozależną po prostu umierali. Chcemy, aby dostęp do insulin, mimo tego, że mamy coraz nowsze terapie, pozostał nienaruszony i aby pacjenci starsi przyzwyczajeni do tych insulin i dobrze na nie reagujący, nie musieli dodatkowo się stresować.

Eksperci przewidują druga falę koronawirusa na jesieni. O czym powinni pamiętać pacjenci z cukrzycą?

A.Ś: O tym by przestrzegać wszystkich zaleceń, nie lekceważyć ich- dbać o dystans społeczny, myć ręce jak najczęściej i nosić maseczkę w sytuacjach, które tego wymagają. Pacjenci powinni sięgać po informacje ze sprawdzonych źródeł- od towarzystw naukowych, organizacji pacjenckich, lekarzy, ministerstwa zdrowia, Światowej Organizacji Zdrowia. Nie ignorujmy zagrożenia, ale też go nie demonizujmy, czyli nie popadajmy w skrajności. A przede wszystkim nie przerywajmy leczenia.

Źródło: www.medexpress.pl

Kategorie
Warto wiedzieć

Objawy cukrzycy w zależności od jej typu

Objawy cukrzycy znacznie różnią się w zależności od jej typu. O ile cukrzyca typu 1 daje bardzo nasilone symptomy, których ciężko nie zauważyć, o tyle cukrzyca ciążowa nie daje żadnych objawów i diagnozowana jest wyłącznie na podstawia badania poziomu cukru. Cukrzyca typu 2 także przez długi czas może mieć niemy przebieg. Jakie objawy mogą wskazywać na cukrzycę u dziecka, jakie u osób dorosłych?

Kategorie
Warto wiedzieć

Metformina wyssana z mlekiem matki

Nagroda Amerykańskiego Towarzystwa Fizjologicznego „APSselect” trafi niebawem do autorów artykułu, który ukaże się w majowym wydaniu czasopisma The American Journal of Physiology-Endocrinology and Metabolism. Okazało się bowiem, że leczenie matek karmiących metforminą (popularnym i dobrze poznanym lekiem stosowanym m.in. w leczeniu cukrzycy typu 2 czy PCOS) zapewnia potomstwu ochronę przed cukrzycą i otyłością.

Kategorie
Warto wiedzieć

Owoce – same witaminy?

Diabetycy powinni szczególnie zwracać uwagę na to, co jedzą. Owoce uważane są za zdrowe, ale należy pamiętać, że większość z nich bardzo podwyższa cukier. Nie oznacza to oczywiście, że musisz zrezygnować z jedzenia owoców ale to, aby kontrolować i ograniczyć spożycie niektórych z nich.

Owoce zawierają dużą ilość węglowodanów prostych, które szybko podwyższają poziom cukru we krwi.

Kategorie
Warto wiedzieć

Indeks glikemiczny

Gdzie szukać produktów spożywczych o niskim indeksie glikemicznym?

Indeks glikemiczny (IG) to wskaźnik, który informuje o tym, jak gwałtownie po spożyciu danego produktu spożywczego wzrasta poziom glukozy we krwi. W wybieraniu produktów, które mają niski indeks glikemiczny, pomoże ci praktyczna tabela.

Indeks glikemiczny opisuje wpływ spożycia określonej ilości produktu na poziom glukozy we krwi w ciągu 120 minut od jego spożycia. Produktem odniesienia jest zwykle glukoza o IG=100. Im wyższa wartość indeksu glikemicznego danej żywności, tym wyższy poziom glukozy we krwi po jej zjedzeniu. Produkty klasyfikuje się jako te o niskim indeksie glikemicznym (IG ≤55), średnim (IG =56-69) oraz wysokim (IG ≥70).

Wartość IG jest dużo lepszym niż kalorie wskaźnikiem tego, czy węglowodany zawarte w produkcie są „dobre”, czy „złe”. Zwykle kaloryczność odpowiedników produktów z białej i razowej mąki jest zbliżona, więc nie jest to dobre kryterium, pozwalające nam świadomie wybierać. Natomiast biały i brązowy ryż, białe i razowe pieczywo czy makaron istotnie różnią się wartością indeksu glikemicznego. Im niższa wartość IG, tym lepiej dla naszego zdrowia.

Kategorie
Warto wiedzieć

Co jeść

Na co głównie zwracać uwagę w żywieniu

1.       POSIŁKI SPOŻYWAJ REGULARNIE O TEJ SAMEJ PORZE DNIA. STARAJ SIĘ CODZIENNIE SPOŻYWAĆ PODOBNE ILOŚCI ŻYWNOŚCI ZAWIERAJĄCEJ DUŻO SKROBI.

2.       STARAJ SIĘ OSIĄGNĄĆ MASĘ CIAŁA ZBLIŻONĄ DO PRAWIDŁOWEJ l UTRZYMAJ JĄ.

3.       SPOŻYWAJ WIĘCEJ PRODUKTÓW ZAWIERAJĄCYCH DUŻO BŁONNIKA. SZCZEGÓLNIE KORZYSTNY DLA ZDROWIA JEST BŁONNIK ZAWARTY W GROCHU, FASOLI, SOI, WARZYWACH, OWOCACH l PŁATKACH OWSIANYCH.

4.       OGRANICZAJ SPOŻYCIE TŁUSZCZÓW, SZCZEGÓLNIE MASŁA, SMALCU t SŁONINY, A TAKŻE TŁUSTYCH MIĘS, WĘDLIN, SERÓW l PRODUKTÓW SMAŻONYCH.

5.        OGRANICZAJ SPOŻYCIE CUKRU l PRODUKTÓW ZAWIERAJĄCYCH DUŻE JEGO ILOŚCI.

Kategorie
Warto wiedzieć

JAK W PRAKTYCE ZASTOSOWAĆ DIETĘ O OGRANICZONEJ ZAWARTOŚCI KALORII?

  Jeżeli masz nadwagę lub jesteś otyły, Twój lekarz prawdopodobnie zaleci Ci odchudzanie. Tylko nieliczni pacjenci wymagają szybkiego odchudzania. Zazwyczaj korzystnie jest chudnąć w umiarkowanym tempie. Wyjątkowo ważne jest wystrzeganie się ponownego wzrostu masy ciała. Przed takim niepożądanym efektem zabezpiecza regularne przestrzeganie zasad diety o ograniczonej zawartości kalorii. Aby Ci to ułatwić, opracowaliśmy planszę „Podstawowa dzienna racja pokarmowa dla chorego na cukrzycę insulinoniezależną”.
Umiejętne korzystanie z niego, z uwzględnieniem indywidualnego zapotrzebowania kalorycznego ustalonego przez lekarza, uprości realizację diety.

Kategorie
Warto wiedzieć

Przekąski – jak wybrać te zdrowe?

Czasami mamy ochotę coś przekąsić, ale zamiast wybierać pożywną przekąskę, często wybieramy wygodę i to, co jest najszybciej dostępne w sklepie, jedząc słone lub słodkie smakołyki.  Ale jeśli wybierzesz zdrową  przekąskę, utrzymasz poziom cukru we krwi i zapobiegniesz przejadaniu się. Najważniejszą kwestią jest unikanie przeciążenia węglowodanów i wybranie przekąski do ok. 200 kalorii, najlepiej takie, które zawierają:

  • źródła zdrowych tłuszczów
  • są bogate w białko
  • są bogate w błonnik
Kategorie
Warto wiedzieć

Tabela wymienników węglowodanowych