Kategorie
Edukacja Warto wiedzieć

Wsparcie dietetyczne dla diabetyków

Innowacyjne wsparcie dietetyczne dla diabetyków – projekt WUM

W Zakładzie Żywienia Człowieka Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego zrealizowaliśmy projekt w ramach „Społecznej Odpowiedzialności Nauki”, promujący medycynę kulinarną jako nowatorską metodę terapii żywieniowej w cukrzycy.

W ramach projektu powstały:

  • cykl warsztatów „Zdrowie od kuchni” (przygotowanie 4 posiłków dziennie w wariantach tradycyjnym i wege na cały tydzień),
  • materiały do pobrania: 56 przepisów z wyliczoną kalorycznością i wymiennikami oraz listy zakupów,
  • baza wiedzy: artykuły popularnonaukowe o terapii behawioralnej w cukrzycy.

Materiały są dostępne bezpłatnie dla dorosłych pacjentów z cukrzycą typu 1 i 2, a także dla lekarzy, pielęgniarek, edukatorów i studentów kierunków medycznych.

Zachęcamy do zapoznania się z efektami projektu i do współpracy w zakresie promocji tych treści wśród zainteresowanych środowisk.

Z poważaniem,
Beata Sińska

CUKRZYCA OD KUCHNI

OSIĄGNIĘCIA NAUKOWE MEDYCYNY KULINARNEJ JAKO ELEMENT TERAPII CUKRZYCY

Dofinansowano ze środków budżetu państwa

Dofinansowanie: 87 237,70 zł

Całkowita wartość: 97 237,70 zł

Dane do strony:

https://zdrowieodkuchni.wum.edu.pl/

dr hab. n. med. i n. o zdr. Beata Sińska

p.o. kierownika Zakładu Żywienia Człowieka Wydział Nauk o Zdrowiu ul. Erazma Ciołka 27; 01-445 Warszawa

Administratorem Danych Osobowych jest WUM

Ogólna klauzula informacyjna: https://www.wum.edu.pl/node/17087

Autor: PSD Zd.Wola

Polskie Stowarzyszenie Diabetyków - Oddział Miejsko Powiatowy w Zduńskiej Woli ul. Łaska 38