Warto wiedzieć

Kategorie
Klub diabetyka Warto wiedzieć

Insulina

Kategorie
Klub diabetyka Warto wiedzieć

Wyrównane cukry

Kategorie
Lekarz radzi Warto wiedzieć

Kampania edukacyjno – merytoryczna „Kardiologia i diabetologia”

W prenumeracie online dziennika Gazety Wyborczej oraz na portalu www.jakzyczcukrzyca.pl ruszyła kampania edukacyjno – merytoryczna „Kardiologia i diabetologia”. Publikacja została objęta Patronatem Polskiego Stowarzyszenia Diabetyków.

Celem projektu jest budowanie społecznej świadomości dotyczącej objawów, diagnozy, możliwości leczenia oraz sytuacji pacjentów diabetologicznych w Polsce. W kampanii wypowiedzieli się eksperci, m.in. Anna Śliwińska – Prezes Zarządu Głównego Polskiego Stowarzyszenia Diabetyków, Prof. dr hab. n. med. Dorota Zozulińska-Ziółkiewicz – Prezes Polskiego Towarzystwa Diabetologicznego oraz założyciel portalu mojacukrzyca.org Jerzy Magiera.

Poniżej link do kampanii:
http://project.mediaplanet.com/25823.pdf

Źródło: diabetyk.org.pl

Kategorie
Warto wiedzieć

Pomoc dla uchodźców i ludności Ukrainy

Zaopatrzenie w leki szpitali i ludności cywilnej Ukrainy

Z Ukrainy napływa coraz więcej próśb o pomoc w zaopatrzeniu w leki i wyroby medyczne, zarówno od osób indywidualnych, jak i placówek ochrony zdrowia. W związku z tym polskie Ministerstwo Zdrowia uruchomiło specjalny adres mailowy. Każde otrzymane zapotrzebowanie należy zgłaszać na adres lekidlaukrainy@mz.gov.pl

Rząd polski już wcześniej apelował o rezygnację ze zbiórek leków na własną rękę. Jak czytamy w komunikacie Ministerstwa Zdrowia:

Biorąc pod uwagę specyfikę przechowywania oraz transportu tego typu produktów, a także potrzebę skoordynowania dostaw z przedstawicielami władz Ukrainy, Ministerstwo Zdrowia, GIF i URPL apelują o powstrzymanie się od organizowania takich zbiórek leków.

Kategorie
Warto wiedzieć

Dostęp do portalu Diety NFZ przez aplikację mojeIKP

Portal www.diety.nfz.gov.pl przeznaczony jest dla wszystkich zainteresowanych. W szczególności polecamy ją pacjentom z chorobami przewlekłymi, dla których dieta jest również jednym z zaleceń lekarskich oraz dla tych, którzy chcą się zdrowo odżywiać, którzy chcą schudnąć lub zmienić nawyki żywieniowe.

Kategorie
Warto wiedzieć

Mierz, skanuj, analizuj w Święta

Święta Bożego Narodzenia to czas spędzany w gronie najbliższych, ale też smaki i zapachy, na które czekamy cały rok. W końcu żadne pierniczki nie smakują tak, jak te z choinki, a żaden makowiec nie jest tak aromatyczny, jak ten, którym cieszymy się przy kolędach.

Dzisiejsze możliwości leczenia cukrzycy pozwalają jednocześnie cieszyć się świętami Bożego Narodzenia i skutecznie kontrolować glikemię. Dlatego ten czas osobom z cukrzycą nie musi już kojarzyć się ze stresem i wyrzeczeniami. Jest to szczególnie ważne w przypadku najmłodszych pacjentów, bo choć święta są dla wszystkich, to dla nich właśnie mają największy urok. Dzieci z cukrzycą, których jak wiemy w ostatnich latach lawinowo przybywa, także mają szansę na beztroskie i zdrowe święta jeśli odpowiednio kontrolują glikemię (to najczęściej zadanie rodziców) oraz zachowują rozsądek w sięganiu po słodkości.

Świąteczne pułapki

Kategorie
Warto wiedzieć

Refundacja igieł do wstrzykiwaczy

  • Igły do wstrzykiwaczy insulinowych znalazły się w projekcie obwieszczenia refundacyjnego, które wejdzie w życie 1 stycznia 2022 r.;
  • Wielokrotne stosowanie przez pacjentów tej samej igły to poważny problem – 90% chorych zadeklarowało, że używa tej samej igły do wstrzykiwacza więcej niż raz, a 71% że robi to przynajmniej dziesięciokrotnie;
  • Z igieł do wstrzykiwaczy korzysta na co dzień ok. 676 tys. polskich diabetyków.
Kategorie
Przepisy Warto wiedzieć

Miód – kosmetyczne zastosowanie dla diabetyków

Autor: Natalia Mrozek, 3 grudnia 2021 r.

Niewątpliwie miód jest jednym z najpopularniejszych naturalnych produktów spożywczych. Niestety, nie wszyscy mogą korzystać z jego dobroczynnych właściwości. W gronie osób, które nie powinny spożywać miodu, są diabetycy oraz osoby zmagające się z insulino opornością. Warto wiedzieć, że ten produkt od pszczół znajduje również zastosowania poza przemysłem spożywczym. W artykule prezentujemy sposoby na wykorzystanie miodu w pielęgnacji skóry oraz włosów.

Miód – dlaczego nie może być spożywany przez diabetyków?

Miód to bogate źródło substancji odżywczych, które pozytywnie wpływają zwłaszcza na odporność organizmu. Pomimo że w jego składzie znajdziemy m.in. witaminy i mikroelementy, to dominującym składnikiem są cukry proste: glukoza i fruktoza. Oznacza to, że około 75% zawartości miodu znacząco wpływa na wahania poziomu glikemii.

Kategorie
Klub diabetyka Warto wiedzieć

Jak pomóc osobie z cukrzycą

Cukrzyca jest wciąż chorobą nieuleczalną.

W cukrzycy typu I leczenie polega na podawaniu insuliny. Cukrzyca typu II najczęściej leczona jest lekami doustnymi, ale w pewnym okresie choroby najczęściej jest włączana terapia insuliną. W obu przypadkach kluczowym elementem jest zdrowa, racjonalna dieta.

Czy wiesz jak pomóc osobie z cukrzycą, gdy ta straci przytomność? Przeczytaj! Możesz uratować komuś życie. To bardzo ważne. Czasem dochodzi do sytuacji, kiedy u osoby chorej na cukrzycę poziom cukru niebezpiecznie spada – może się to objawiać drgawkami, drżeniem rąk, bełkotliwą mową, wrażeniem że ta osoba jest pod wpływem alkoholu (możliwa jest nawet wyczuwalna woń acetonu z ust diabetyka), utrata przytomności – należy natychmiast podać cukier w prostej formie (kostka cukru rozpuszczona w wodzie, cola, przejrzysty słodki napój). Jeśli osoba potrzebująca pomocy jest nieprzytomna, należy niezwłocznie wezwać pomoc medyczną (konieczny będzie zastrzyk z glukagonu i być może dalsza pomoc w szpitalu).

Z okazji Światowego Dnia Cukrzycy wszystkim członkom Polskiego Stowarzyszenia Diabetyków oraz całej społeczności osób związanych z cukrzycą, życzę przede wszystkim wytrwałości w codziennych zmaganiach ze słodką towarzyszką życia. Niech wszystkie troski zamieniają się w radość, a optymizm nigdy Was nie opuszcza.

Henryk Domagała – Prezes Zarządu PSD w Zduńskiej Woli

Kategorie
Warto wiedzieć

Dlaczego mózg „boi się” nadmiaru insuliny?

Insulina to hormon odpowiedzialny za utrzymywanie prawidłowego stężenia glukozy we krwi. W zdrowym organizmie dzięki insulinie większość glukozy z pożywienia bez problemu przedostaje się do komórek i tkanek, ale jej część pozostaje we krwi. Dlaczego we krwi musi być obecna glukoza? I co się dzieje, kiedy w efekcie nadmiernego działania insuliny (hipoglikemia), tej glukozy we krwi zaczyna brakować?

Potocznie mówimy, że insulina „obniża”, „zbija” cukier. To prawda, przy czym warto zauważyć, że obniża go do pewnego poziomu (normą u zdrowego człowieka jest glukoza w zakresie 70-99 mg/dl na czczo), nie do zera. Bo pewna ilość cukru we krwi jest nam do życia niezbędna, a dokładniej – jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania naszego mózgu. Mózg, aby działać sprawnie potrzebuje ciągłego dopływu paliwa. Jest jak samochód, który nie pojedzie bez paliwa, z tym, że w tym przypadku rolę paliwa pełni właśnie glukoza.